עיצוב ספר // למה לעצב את הספר שלי?
הרגע בו אתם מחליטים לכתוב ספר, להוציא לאור את הסיפור שלכם, להעביר את הידע המקצועי שלכם לקהל היעד - זהו רגע משמעותי בחייכם, בקריירה שלכם ובהגשמת החלום שלכם.
כדי לעצב עטיפת ספר אפקטיבית, כזו שתתאים לאוירה ולמסר של הסיפור שלכם, ותמשוך את קהל היעד וכמובן תעבוד עבורכם. צריכים לחשוב על לא מעט גורמים יחד.
כדי שהספר יהיה נוח לקריאה, כזה שהקורא הפונטציאלי לא יתעייף וימשיך לקרוא בשקיקה, יש חשיבות גדולה לעמודי הפנים של הספר, להיררכיה בכותרות, מעברי עמודים, טקסט רץ ועיצוב ציטוטים, תרשימים, טבלאות וטקסטים מיוחדים. במאמר הבא תחשפו ותבינו שיש מאחורי תהליך עיצוב הספר חשיבה רבה ותכנון מקדים לפני שמגיעים לתוצאה הסופית. אז למה צריך לשים לב? הנה הכול פה לפניכם.
ישבתם על הטקסט במשך חודשים, נפגשתם עם עורכים ועשיתם הגהה, מחקתם, תיקנתם, קראתם שוב, העתקתם לנקי והנה, הטקסט והמלל שלכם מוכנים בקובץ וורד פשוט וכל מה שנותר לעשות זה להפוך את זה לספר ממשי, מודפס ומהולל.
״למה אני צריך מעצב לספר?״, ״האם אני יכולה לעשות זאת בעצמי בתוכנה חינמית?״, ״לא חבל על הכסף?״.
אם כך אתם חושבים על עיצוב ספר, זה מראה בדיוק כמה באמת הספר שלכם חשוב לכם, יותר מזה, כמה קהל היעד של הקוראים שלכם חשוב לכם. ותסלחו לי, כנראה שהוא לא ממש חשוב לכם.
הגעתם לשלב בחייכם שאתם רוצים להוציא את ספרכם לאור, את החלום שלכם, את הידע המקצועי שלכם ואת היצירתיות שלכם. ספר לא מוציאים לאור כל יום, זהו רגע משמעותי ומרגש עבורכם, אז מדוע שלא תקחו אותו עד הסוף וברצינות?
אני מאמינה, שאם לקחתם על עצמכם לכתוב ספר, או כל פרויקט משמעותי אחר, צריך לקחת אותו עד הסוף ובדרך הכי טובה, הכי מקצועית וברמה גבוהה. אין קיצורי דרך, אין עיקופים - יש לכם פרויקט שחשוב לכם והוא צריך להעשות בדרך הכי טובה שיכולה להיות.
תהליך הכתיבה של הספר ארוך ומורכב, אם אתם רוצים שהספר שלכם יימכר ויצוד את העין של קהל יעד הקוראים שלכם - תשקיעו בכריכה של הספר שלכם. ספר טוב יקום או יפול על עיצוב וניראות הכריכה.
לאילו פריטים חשוב לשים לב בעיצוב הכריכה?
כריכה רכה או כריכה קשה:
להחלטה זו יש להתייחס ולחשוב על מס׳ גורמים. קודם כל, שיקולי תקציב, כריכה קשה היא השקעה כספית לא קטנה ולכן צריך לחשוב מראש אם אתם מוכנים ויכולים ללכת על זה ואם זה בכלל כדאי. גורם נוסף, הז׳אנר של הספר, האם זהו ספר עלילתי, ספר ילדים, ספר שירה, ספר עיון או ספר מקצועי? בדרך כלל יותר נוח לקרוא ספר עלילתי כאשר הכריכה הינה כריכה רכה. לספר ילדים מומלץ שתהיה כריכה קשה מכיוון שכך יותר נוח לילדים להחזיק בידיהם את הספר וגם כריכה קשה שומרת על הספר שלא יהרס. ספר שירה, זהו ספר שכיף לשמור בדרך כלל ולכן מומלץ לעשות כריכה קשה.
לספרי עיון, ספרי קודש וספרות מקצועית וספרים שהם מעל 200 עמודים - מומלץ לעשות כריכה קשה במבנה של קונטרסים (חלוקה הספר לחוברות קטנות וחיבורן בדבק בשידרה) או להדפיס הדפסה של דפים בודדים. מדוע? כי זה מה שקובע את נוחות פתיחת הספר, במצב בו הספר פתוח, כאשר מבנה הספר הוא בקונטרסים או בדפים בודדים המודבקים ביחד - הוא לא נסגר בחזרה מעצמו כאשר לא אוחזים בו.
יש לקחת בחשבון שבספר שיש לו כריכה קשה צריך גם להוסיף פורזץ - כפולת נייר, בתחילתו וסופו של הספר, שתפקידו לחבר בין הספר עצמו לבין הכריכה והוא אף שומר על יציבות הספר. כשמדובר בספרים עבים במיוחד, מומלץ לעגל את שדרת הספר, מה שנקרא בשפה מקצועית - קפיטל.
בגדול, כריכה קשה מקפיצה את הספר הכמה רמות ושומרת עליו לאורך זמן, אבל צריך לבחון עד כמה זה באמת מוסיף ולא מנסה להתאמץ.
תוספות מיוחדות: ישנן תוספות מיוחדות שניתן להוסיף לכריכה ובכך לשדרג את נוכחות הספר. ניתן אף לשלב ביניהן, כדי ליצור אפקט מיוחד שיבדיל את הספר מהשאר. גם פה יש לקחת בחשבון שיקולי תקציב, כל תוספת כזו מייקרת את עלויות ההדפסה. דשים – נועד לספרים בכריכה רכה שרוצים לייצר נוכחות מרשימה יותר. אלו בעצם קיפולים לכריכה באורך של 8 ס”מ מכל צד, שמעניקים לספר עובי נוסף ו"נדל”ן" נוסף על הכריכה ויכולים לשמש כסימניה. הבלטה – הבלטת אותיות או אלמנטים מסוימים בכריכה. עשוי לתת רובד נוסף ותחושתי לספר. לכה סלקטיבית – זו בעצם שכבה מבריקה שתתפוס את האור ותדגיש אותיות או אלמנטים בכריכה. ישנם שני סוגים, רגילה ומובלטת. הלכה הסלקטיבית המובלטת היא פתרון טוב למי שמעוניין בשילוב של הבלטה ולכה סלקטיבית יחדיו, ולרוב הוא משתלם כלכלית יותר מההבלטה. פויל / צבע חמישי – ציפוי של צבע מטאלי על חלק מהכריכה. נהוג להשתמש בו בעיקר בספרי קודש ובספרות משפטית.
בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם מעצב כריכת הספר אם יהיה נכון לשלב אלמנטים אלו בספר.
פונטים / גופנים:
בעיצוב הכריכה, יש משמעות וחשיבות גדולה לבחירת פונט שם הספר. יש מילוני סוגי פונטים, לכל פונט יש ייחודיות משלו, אוירה משלו ומסר משלו. יש פונט סנס סריף Sans Serif – פונט ללא סיומות שפיציות, יש פונט סריף Serif – המתאפיין בסיומות שפיציות של האות ועובי משתנה ויש פונט כתב יד / קליגרפי. בקיצור, המבחר עצום ותפקידו של המעצב שבאמתחתו בנק פונטים בעלי רשיון שימוש, להתאים את פונט שם הספר למסר או לאופי של הסיפור.
יש להתייחס גם לפונטים בכריכה האחורית, שם בדרך כל תופיע פסקת תקציר של הספר ואודות הכותב. בגב הכריכה, יש לשים לב לא רק לבחירת הפונט בפסקה - אלא גם לכמות הטקסט, לריווחים בין השורות והחלוקה למקטעים, כל אלו ישפיעו על אופי ונוחות הקריאה של התקציר. מדוע זה חשוב? אתם לא רוצים שהרוכש יקח את הספר שלכם לידיו, וכאשר יהפוך אותו במטרה לקרוא את התקציר - הוא יתעיף רק מלהביט על הכריכה האחורית ויחזיר את הספר למדף הספרים בחנות.
רגע, אז מה לגבי עימוד? הרבה חושבים שעימוד של הספר זהו כבר החלק הפשוט בתהליך העיצוב. מעתיקים את הטקסט ומניחים אותו על פורמט הספר, נכון? אז זהו, שממש לא. למעצב האחראי על מלאכת עבודת העימוד של הספר ישנה חשיבות רבה. צריך להיות לו היכולת בהבנה טיפוגרפית, בראייה של מרווחים בין שורות ובין מילים, בהורדות שורות, בהזחות ובהתייחסות לגוש הטקסט שיהיה נוח לקריאה ובבחירת הפונט המתאים לשם כך.
בספר עלילתי - יש בדרך כלל כבר חלוקה לפרקים שנעשתה על ידי העורך. לשם כך, המעצב צריך לבחור גם פונט לכותרות הפרקים ולדעת איך לחלק ולעמד את תחילת הפרק וכו׳.
בספר ילדים - המעצב צריך להתאים את סוג הפונט והגודל לקריאה נוחה, במיוחד לקריאה בגיל הרך. וכמו כן, לדעת איפה הכי נכון למקם את הטקסט ביחס לתמונה / איור. בדרך כלל, המעצב עובד בשיתוף פעולה יחד עם המאייר במקרה הזה.
בספרי שירה - בדרך כלל מדובר בגושי טקסט קצרים יחסית המופיעים כל אחד מפני עצמו על עמוד אחד או שניים. המעצב צריך להתאים את הפונט הנכון והנוח לקריאה של טקסט שירה וכמו כן גם להתאים אותו לכותרות השירים הן מבחינת סוג הפונט והן מבחינת יחסי הגודל שבין הכותרות לטקסט השירים.
בספר עיון או בספר מקצועי - התהליך הרבה יותר מורכב ומצריך חשיבה רוחבית על כל הספר, ראשית מבחירה של הפונט הרץ והמרכזי, וכן הלאה לבחירת פונט לשערים, גודל הפונט והחלוקה לפרקים וקביעת הרווחים בתחילתו של כל פרק, פונט וגודל לכותרות המשנה ולכותרות התת-משנה, פונט לציטוטים, פונט להערות קטנות, מיקומי טבלאות ומיקומי תמונות לאורך הספר. לכל אלה, צריך שתהיה תבנית מותאמת שתהווה את הבסיס העיצובי לאורך הספר כולו.
מגזינים, ספרי אמן וקטלוגים - כאן יש דגש גדול לחשיבות המעצב, שכן אפשר לעשות מגזין וקטלוג רגיל ונחמד, ואפשר לעוף עם זה וליצור מגזין או קטלוג עם מלל ומידע המשדרים את המסר של המותג או של העסק או של האמן/התערוכה. המעצב צריך לקחת בחשבון איפה זה יופץ, איפה זה היה מונח, מהי הצבעוניות והאוירה, מהם הפונטים הנכונים, זה לא רק טקסט רץ, זה גם שילוב של טיפוגרפיה עם רקע ותמונות. עבודת אמנות אחת גדולה.
הכנתי לכם כאן כמה לוחות השראה לעיצוב הספר:
לוח השראה - כריכות ספרים: https://www.pinterest.co.uk/natalieklugNBA/cover-books/
לוח השראה - עימוד / תוכן עניינים ופנים ספר: https://www.pinterest.co.uk/natalieklugNBA/book-layout/
לוח השראה - ספרי שירה ועוד: https://www.pinterest.co.uk/natalieklugNBA/poetry-books/
לוח השראה - ספרי ילדים: https://www.pinterest.co.uk/natalieklugNBA/children-books/
לסיכום, או במילים אחרות, לאחרית דבר, עיצוב ספר הינו פרויקט מורכב לא פחות מכתיבת הספר, תפקיד העיצוב הוא להעביר מסר, ללכוד את עיניהם של הקוראים, למשוך את תשומת הלב ולעורר סקרנות ויחד עם זאת להיות נוח לאחיזה ולקריאה רציפה.
חשוב לבחור מעצב שמסתכל על פרי יצירתכם בצורה רוחבית, שמבין מיהו קהל היעד, מה הז׳אנר של הספר שלכם, מהו המסר ובקיצור לתרגם את מה שמתחולל אצלכם בראש ובלב לכדי מציאות.
תזכרו תמיד - המדיום הוא המסר.
Comments